Insight

Wat improvisatie(dans) je over design kan leren

Els Gillisjans - Designer

Ik zou geen grafisch vormgever kunnen zijn, zonder ook aan improvisatiedans te doen. In de eerste plaats omdat het tegenwicht biedt voor computerwerk. Maar ook, en vooral, omdat ik er veel van leer. Hier zijn enkele parallellen tussen mijn hobby, mijn werk en het werk dat we bij Plant a Flag doen. 

Dans & Design

Goed kijken kan je leren

“Kom allemaal dichterbij.” Paola, onze lerares, wuift driftig met haar hand. Iedereen loopt naar een uithoek van de zaal waar twee mensen aan het dansen zijn. Ze laat ons een aantal minuten kijken en vraagt: wat zagen jullie? 

Kijken en analyseren, het maakt deel uit van elke dansles.

En het is een belangrijke skill van elke vormgever. Met het creatief team van Plant a Flag bekijken we één keer per week, tijdens de studiomeeting, werk van andere ontwerpers dat ons inspireert. En we vragen ons af waarom.

Waarom werkt deze social media campagne zo aanstekelijk? Waarom vinden we de typografie van deze branding net niet goed? Waarom spreekt deze copy ons aan?

Uit de analyse van het werk van anderen leren we heel wat zaken die we toepassen in ons eigen werk voor klanten. 

Geen creativiteit zonder beperkingen

“Neem een positie aan, sluit je ogen en dans met de linker helft van je lichaam… zonder je voeten te bewegen.” Paola zegt nooit letterlijk welke bewegingen we moeten maken. Maar geeft vage en tegelijk strikt op te volgen instructies onder de vorm van … beperkingen. 

Ook bij Plant a Flag komt elk project met zijn beperkingen. 

Bij het branden van een politieke partij kan je niet elke kleur kiezen. Voor een oudere doelgroep gebruik je beter geen hip, maar moeilijk leesbaar lettertype. En wanneer een klant wel exposure wil, maar geen budget heeft voor een social media campagne, wat dan? 

Deze beperkingen geven ons denkproces richting. Ze dwingen ons om pragmatische oplossingen te vinden die werken voor de klant en de doelgroep. 

Neem nu Krok en co, een inclusieve lunchplek voor mensen met een… beperking. Dankzij felgekleurde t-shirts is hun fotografie zonder veel moeite gebrand. En dus ook de Instagram-feed.

Focus is je geheime wapen

Een dansles begint wanneer ik de grote zaal van het Forest Lighthouse binnen ga. "Jullie krijgen 5 minuten om toe te komen in deze ruimte", zegt Paola. En dan beginnen we eraan. 

Bij Plant a Flag starten we de werkweek met koffie en… een stand-up. Tijdens deze meeting overlopen we elk onze drie hoofddoelen voor de week en plannen we meetings of reviewmomenten in. 

Hiermee vermijden we last-minute vragen en zorgen we zo goed als mogelijk voor focustijd en rust. 

En laat dat nu net het geheim zijn van ons beste werk.

Previous slide
Next slide

"Gebruiken al je concurrenten een modernistisch schreefloos font? Dan dansen wij misschien wel met een maatje van Times New Roman. Gaat iedereen voor donkerblauw? Dan springen wij naar fluogroen."

Zoek het spanningsveld op

In een dansstudio waar mensen kris kras door elkaar bewegen, lichamen kruisen, armen de lucht in gaan, benen rake passen zetten, hoofden draaien, springen, rollen.
Sta eens.
Stil.

Bij het begin van een project onderzoeken we grondig de markt en jouw concurrenten, zodat we jouw merk uniek kunnen positioneren. 

Op strategisch, maar ook op grafisch vlak. Jouw branding geeft jouw merk een smoel, een herkenbare huisstijl. Ze zorgt ervoor dat je gezien wordt. Dat effect bereiken we vaak door tegenstellingen op te zoeken. 

Gebruiken al je concurrenten een modernistisch schreefloos font? Dan dansen wij misschien wel met een maatje van Times New Roman. Gaat iedereen voor donkerblauw? Dan springen wij naar fluogroen.

Hoe spannender, hoe unieker.

Weet wat je wil vertellen voor je het podium op gaat.

"Jullie krijgen 1 minuut om jezelf voor te stellen, al dansend." Deze oefening dwingt ons om snel een keuze te maken: welk aspect van mijzelf wil ik tonen? Wat wil ik dat mensen over mij onthouden na 1 minuut?

Ook als ondernemer krijg je niet alle tijd om een eerste indruk te maken. Het is dus belangrijk dat je op voorhand goed weet hoe je jouw merk helder kan voorstellen en welk gevoel je wil oproepen.

Bij Plant a Flag helpen we je een handje. We denken niet alleen strategisch mee, maar we dansen je verhaal naar sterke visuals, rake copy of coole code.

Kortom, we geven een podium aan jouw bedrijf of organisatie.

Laat je leiden door onze designers, en dans je marketingdoelen tegemoet.

Pieterjan Schoupe
Tim De Sutter
Sam Verhaert
Nils Vanden Berghe
Tessa Laget
Thibaud Streignart
Simen De Troch
Thijs Vervloessem
Joost Renson
Els Gillisjans
Margo Cockmartin