Van stoffige tweedehandswinkels naar springlevende circulaire hubs
Cirkels, dat is tweedehands van ECOSO. De voormalige ‘Kringwinkels’ in en rond Mechelen zochten een nieuwe naam. Om de 9 winkels klaar te maken voor de toekomst, was een herpositionering nodig. Ietwat stoffige tweedehandswinkels transformeren tot circulaire hubs doe je met een slimme strategie, levendige branding en een contenrijke website die zowel het aanbod als de winkels in de kijker zet.
Uitdaging
Vlaanderen is recyclagekampioen, onder andere dankzij de kringloopwinkels. Deze second hand shops zetten mensen aan om spullen een tweede kans te geven.
De laatste jaren daalt de instroom van kwalitatieve, verkoopbare goederen. Grote bedrijven springen op de tweedehandsmarkt. En nieuwe initiatieven in de deeleconomie eisen hun plekje op in het landschap. De antwoorden uit de sector zijn aarzelend.
Maatwerkgroep ECOSO stond voor een uitdaging: hoe zorg je dat circulaire en sociale economie hand in hand blijven gaan? En hoe spreek je gevers, kopers en partners aan om de circulaire economie beter te doen draaien?
Er was nood aan een nieuw verhaal voor ECOSO's kringwinkels. En snel, want de klant had maar 4 maanden de tijd om het merk te lanceren.
Oplossing
Voor moederbedrijf ECOSO is de beweging naar een circulaire economie onomkeerbaar. Na marktanalyse kozen we voor Cirkels als nieuwe merknaam. De slogan is toepasselijk ‘Geef je spullen een nieuwe draai’.
Cirkels is een energieke onderneming, van kop tot staart sociaal. Want Cirkels zijn spullen én mensen voor het leven. Samen voor de wereld van morgen.
De branding beeldt het ripple effect uit: de uitdijende impact van een steengoed lokaal idee. De winkels van Cirkels worden levendige circulaire hubs waar plaats is voor inspiratiesessies en DIY workshops. ‘Cirkels Boetiek’ en ‘Cirkels Wonen’ bezorgen specifieke segmenten andere winkelervaringen.
De stickers-met-slogans laten de communicatiemedewerkers van Cirkels toe om de eigen producten en communicatiedragers snel in de nieuwe branding op te nemen.
Resultaat
Waarom kopen als je kunt lenen? Cirkels innoveert door bepaalde artikelen uit de winkel uit te lenen voor langdurig gebruik, met garantie en gratis reparatie. Zo maakt Cirkels lokale beweging met grootse gevolgen.
De nieuwe website richt zich op kopers, gevers en partners. Een handige zoekmachine brengt alle winkels in kaart, bezoekers kunnen zoeken op het aanbod en de locaties, en het CMS-systeem maakt het de klant makkelijk om zelf landingspagina's aan te maken. Iedereen die de circulaire economie beter doet draaien is deel van de cirkel.
Met Cirkels geeft Plant a Flag een nieuwe draai aan de sociale & circulaire economie.